2012. január 6., péntek

Újabb tippek az önéletrajzhoz

Az alábbiakban néhány további hasznos tippet ajánlunk az önéletrajz elkészítéséhez. Az idézetek ebből a cikkből származnak:

Önéletrajz-trükkök: 30 másodperc alatt dől el a sorsunk!

" Kulcskérdés lehet ez esetében a rövid, tömör tálalás is, különös hangsúlyt fektetve a személyes jellemzőkre. Az ideális hossza maximum 6-7 sor. Természetesen a CV hossza se haladja meg az 1, maximum 2 oldalt!"
Teljes egyetértünk a cikk írójával, azzal a kiegészítéssel, hogy az első oldalon minden lényeges információnak szem előtt kell lennie. A második oldalra legfeljebb a referencia-jellegű információkat hagyjuk:
  • Művészeknél: repertoár, kiállítási jegyzék, stb
  • Tudományos embereknél publikációk, citációs jegyzékek
  • Nem-formális képzésben, önkéntes munkában szerzett tapasztalatok, tréningek, amelyeken részt vettünk, vagy amiket tartottunk.
  • Referencia személyek elérhetőségei.

"Az önéletrajz megírásánál feltétlenül oda kell figyelni a formai sajátosságokra is. Ha jól alakítja ki pályázati anyagát a jelölt, CV-jét azonnal elolvassa majd a HR-szakember. Ennek érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő betűméret és az áttekinthetőség. A főbb pontok kiemelése, tagolása szintén szükséges ahhoz, hogy könnyedén és gyorsan át lehessen adni a legfontosabb információkat. Ezen kívül legyen gépelt a CV, margókkal a szélén. Kivétel, ha a hirdetésben kifejezetten ragaszkodik a munkáltató a kézzel írt önéletrajzhoz."
Csatlakozunk a cikkírójához: egy jó önéletrajz vezeti az olvasó szemét. A keresett állás szempontjából fontos, releváns információkat, kulcs-szavakat emeljük ki, hogy gyorsan áttekinthető legyen, segítsük a HR-st abban, hogy a lényeget egyszerűen kiemelje az információk tengeréből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése