2011. november 16., szerda

Kreatív utak az álláskeresésben

A sok-sok portált böngészve azon gondolkoztunk, hogy vajon a kreatív álláskeresési módok mindenkinek működnek-e?  Nézzünk néhány pozitív és negatív példát!

A legelső, amivel lépten-nyomon találkozunk, a gerillaönéletrajz. Kétségtelen, sok hasznos ötlettel lehetünk gazdagabbak, érdemes feliratkozni a hírlevélre például, esetleg részt venni egy edzőtáborban, bár ez utóbbi nem olcsó mulatság: 29.900 -39.900 Ft között egy egynapos tréning...

Gerilla technikák elsajátítására azonban sokféle módon van lehetőség. Ebben a cikkben arról olvashatunk, hogy marketing és PR területen nagyobb esélyjel indulunk kreatív megoldásokkal.
"A "Zseniális, azonnal hívjuk be interjúra" és az "Ízléstelen, nem is tudom, hogyan merészelte" reakciók között pedig sok esetben minimális a különbség, a döntéshozó személyiségétől vagy aznapi hangulatától függ. Éppen ezért vannak, akik "dupla vagy semmi" módszerként tekintenek a figyelemfelkeltés e fogásaira."

Azokban az esetekben is fontos a kreativitás, amikor olyan speciális területen, szakmákban keresünk munkát, amelyekben ritka a hirdetés.
Példaként mesélem el a kínai tolmács ügyfél esetét. Lássuk be: ilyen hirdetést viszonylag ritkán látni. Amikor megérkezett az Álláskereső Klubba, azonnal nekifogtunk a személyes stratégia kialakításához. Először is összeállítottunk egy rövid kb A5 méretű bemutatkozó kártyát, mely tartalmazta elérhetőségeit és referenciáit is. Utána kerestünk egy olyan rendezvényt, ahol várhatóan sok potenciális munkaadó lehet egy helyen. Ez történetesen egy ázsiai témájú üzletközpont megnyitója volt, ahol sok kis- és nagykereskedő megjelent. És itt jön a trükk: csináltunk egy TOLMÁCS feliratú névkitűzőt. Szerencsére az álláskereső ember elég bevállalós volt, kitűzte a nevét, zsebrevágta a bemutatkozó anyagait, határozottan elindult - és bejutott a zártkörű rendezvényre. Innen a dolog egyszerű volt: mindenkivel nekiállt barátkozni, kapcsolatokat építeni, "networkingelni", és eleinte alkalmi, később stabil munkához is így jutott.

Általánosságban jó tanácsnak tűnik, hogy ha speciális szakmával rendelkezik valaki, akkor kerüljön be a szakmai vérkeringésbe,  látszódjon, mert akkor hívni fogják.Minden szakmának megvannak azok a fórumai, ahol a szakik találkoznak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése