2011. november 14., hétfő

Típus hibák az önéletrajzban

Örömmel olvastam a következő linken ezeket a szavakat:
"Ma már a legtöbb állásportálon vagy az álláskeresőket segítő weboldalakon számtalan önéletrajz mintát találhatunk, amelyek segítségével elkészíthetjük az aktuális irányzatoknak leginkább megfelelő, professzionális önéletrajzunkat. Mégis akad néhány olyan tipikus – első hallásra talán aprónak tűnő – hiba, melyet gyakran elkövetnek a pályázók nem is sejtve, hogy ezzel mennyire rontják a saját esélyeiket."

Sokféle "okos tanáccsal" látnak el bennünket álláskeresés témában, nehéz kiválasztani, kinek higgyünk.

Csatlakoznék a cikk írójához: gyakran találkozunk  hasonló helyzetekkel az Álláskereső Klubban is, amikor rögtön egy "öngóllal" indít a jelentkező. Azt mondják: a baseball első szabálya: ne verd meg magad! Ez jutott eszembe például néhány vicces / szokatlan / megdöbbentő e-mailcímről, amelyről álláskeresők hirdetésekre jelentkeznek. Lehet, hogy a magánéletben OK egy olyan e-mail, amely így kezdődik: wildcat@... fekaboy@... mzperx@... sithlovag@... caligula@...- de: állásinterjúztatóként mondom, hogy nehéz komolyan venni álláskeresés szempontból, problémás visszakeresni a többszáz jelentkezőből, ha nem a jelentkező neve az email cím eleje - amire könnyen visszaemlékszem. Láttam olyan jelentkezést is, ami a haromgyerekemvan@... emairől érkezett. Nem szabad hangsúlyozni azokat a dolgokat, melyek álláskeresés szempontból negatív üzeneteket tartalmazni, hátrányba hozzák a jelentkezőt!

Problémásnak gondolom a rossz fényképet is. Ma Magyarországon még jó, ha fényképes önéletrajzot csatolunk - feltéve, hogy a fénykép kedves, rendezett és munkaképes állapotban készült. Egy buliban készült fotó lehet, hogy vicces, de nem megfelelő, éppúgy, mint amiről látszik, hogy kivágtuk valahonnan. Egy mosolygós kép - félsiker! Ki a csuda akarna egy szirti morccal együtt dolgozni, akivel ránézésre is nehéz tíz percnél többet eltölteni egy helyiségben? Öltözködésben érdemes a szolid elegancia  elvét követni: nem feltétlen öltöny / kiskosztüm, csak ha a munkakörhöz megfelelően abban járok dolgozni, de mégse festős szerkó, melós ruha, szakadt farmer stílus legyen. A fotó lehet hagyományos igazolványkép, portfólió típusú önéletrajzoknál fotó  rólam - munka közben.
Fontos a fotó mérete: a jelentkezés, csatolmányokkal együtt maradjon 3 mega alatt, különben nem megy át a csatolt fényképes önéletrajz. 
Külföldre jelentkező álláskeresőkkel folytatott munkában azt tapasztaltuk, hogy egyre gyakrabban kifejezetten tiltják a fotó csatolását, mert diszkriminációra ad lehetőséget. Amennyiben a hirdetőnek ez az elvárása, természetesen nem javasolt fotót csatolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése