2012. január 12., csütörtök

Álláskeresés, munkavállalás és közösségi oldalak

Korábban is megjelentek fontos cikkek arról, milyen előnyei és hátrányai vannak az álláskeresésben, munkahelymegtartásban a közösségi oldalaknak.
Egy régebbi cikk a profession.hu oldalon arról beszél, hogy a közösségi oldal bizony kétélű fegyver:

"A fiatalok általában jelen vannak az olyan internetes közösségi oldalakon, mint az iwiw vagy a Facebook. A CareerBuilder.co.uk egy korábbi felmérése szerint például a brit munkaadók 53 százaléka ellenőrzi a jelentkezők profilját a közösségi hálózatokon. A magyar cégek nagy része is az internetet használja az utolsó körben a jelöltek ellenőrzésére. Sokan azonban általában nem figyelnek arra, hogy a közösségi oldalakra milyen fotókat, adatokat tesznek fel magukról: ez pedig torzíthatja a kiválasztást. Éppen ezért érdemes ügyelni arra, hogy milyen képet sugallunk magunkról."

A tegnapi buli kissé kompromittáló képei éppúgy veszélyesek, mint a nem frissített adatok, melyek nincsenek szinkronban az önéletrajzban feltüntetett adatok. 

"Az, hogy a közösségi oldalakon a HR-es leellenőrzi a jelentkezőket, Magyarországon legális - bár nem biztos, hogy etikus. Néhány EU-tagállamban - Finnországban, Németországban és Angliában - azonban törvény tiltja"

Etikus-e vagy sem, tény, hogy egy egyszerű és gyors módja a jelentkezők lecsekkolásának, szűrésének.


Álláskeresésben hasznos lehet, hiszen sok ismerős tudomására lehet hozni, hogy állást keresünk.
A Micimackó módszerről részletesen írunk itt: http://allaskeresok-oldala.blogspot.com/2011/12/tevhitek-az-allaskereses-csatornairol.html



"A közösségi oldalak azonban az álláskeresésben is segítséget nyújthatnak. A Profession.hu és az Origo az iwiwen elindított egy alkalmazást, a Profession Állásvadászt, amely az álláskeresésben segíti a felhasználókat." 
A közösségi oldalakon lehet követni a legfrissebb híreket, információkat, állásajánlatokat a munkaerőközvetítőkről.


A közösségi oldalaknak azonban nemcsak az álláskeresés időszakában vannak veszélyei, hanem akkor is, ha visszaélünk a munkánk során birtokunkba került adatokkal, vagy betegállomány alatt aktívan használjuk.
Erről jelent meg egy cikk, mely itt olvasható.  

2 megjegyzés:

  1. Üdv!

    a blogomon (allasszerzo.hu) elkezdek egy cikksorozatot a freelance.com-hoz hasonló pénzkereseti lehetőségekről. Nem általános maszlagok lesznek, hanem konkrét tapasztalatok. mit, hogyan. Ki fogom próbálni amit csak tudok - mivel pénzt szeretnék keresni - úgyhogy teljesen igazi tapasztalatokról fogok beszámolni.

    ha érdekel olvassátok el és kérdezzetek vagy mondjátok el a véleményt a dologról.

    Lajos.

    VálaszTörlés
  2. Köszi, szívesen megnézzük!! Csoport-téka csapat

    VálaszTörlés