2011. november 30., szerda

Számlaképesség? Egyéni adószám - egyéni vállalkozás helyett

Az álláskereső klubban gyakran feltett kérdésre adjuk most meg a választ.
A számlaképességhez nem kell feltétlen vállalkozónak lenned! Néhány infó az egyéni adószámról.

"Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése díjmentes. A 06-40-42-42-42-es ügyfélszolgálati számukon lehet érdeklődni, hogy egy adott tevékenység végezhető-e ilyen formában. Ha nincs bevétel, nem kell közterheket fizetni. Ha van, akkor járulékokat és SZJA-t kell fizetni. Ha adószámos magánszemélyként valaki számlát ad, akkor a megbízója csak a járulékokkal és az SZJA-val csökkentett összeget fizetheti ki."
forrás: http://www.seed.hu/menu/vallalkozoi_tudastar/adoszamos_maganszemely

Hogyan történik a kiváltás?
Kiváltása 10 perc, onnan számítva, hogy a sorszámodat hívták. Kérned a 09T101-es nyomtatványon kell, és a szakmakód rovatba egy számot kell beírnod, kérdéses tevékenység neve. Ezek után vásárolsz egy számlatömböt (ehhez nálad kell legyen az adószámod, és a személyi igazolványod!), és egy egyszerű kockás füzetet. Utóbbiban vezeted majd a kiadásaidat és a bevételeidet. A számláidat 5 évig megőrzöd, az adóbevallásodban pedig feltünteted a költségeidet és a bevételeidet, illetve annak különbözetét, ami így akár nulla is lehet.
forrás: http://szarvasmici.blogspot.com/2009/03/adoszam-igenyles-menete-zanzasitva.html
 
és a dilemmákról:
http://makgubo.hu/blog/7-es-adoszam/
Adószámos magánszemély az a személy, aki nem egyéni vállalkozó, viszont adóköteles bevételszerző tevékenységet végez. Nagyon fontos tisztában lenni azzal a szabállyal, hogy adószámos magánszemélyként csak és kizárólag olyan tevékenységet folytathatunk, amely nem rendszeres és nem üzletszerű. Emellett figyelnünk kell arra is, hogy bizonyos tevékenységeket csak vállalkozói igazolvány birtokában folytathatunk.
Kinek érdemes ez a formát választania?
Akik csak ritkán, eseti jelleggel végeznek gazdasági tevékenységet, a tevékenységük nincsen sem engedélyhez, sem vállalkozói igazolványhoz kötve, van máshol biztosítási jogviszonyuk (van munkahelyük). Tipikusan oktatók, művészek, bérbeadók részére jelenthet ideális megoldást az adószámos magánszemély intézménye.

Előnyei: az egyéni vállalkozással szemben itt nincs helyi adó fizetési kötelezettség. Egyszerűbb nyilvántartási előírások.
Hátrányai: korlátozottabb költségelszámolási lehetőségek (pl. nem számolható el értékcsökkenés), rendszeres gazdasági tevékenység végzésére nem alkalmazható.
forrás: http://makgubo.hu/blog/7-es-adoszam-adoszamos-maganszemely/

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, nagyon hasznos infó!

    VálaszTörlés
  2. A 0640 essel kezdődő számot már nem lehet hivni illetve megszüntették . Milyen telefon számon lehet érdeklődni ?

    VálaszTörlés