2011. november 30., szerda

Számlaképesség? Egyéni adószám - egyéni vállalkozás helyett

Az álláskereső klubban gyakran feltett kérdésre adjuk most meg a választ.
A számlaképességhez nem kell feltétlen vállalkozónak lenned! Néhány infó az egyéni adószámról.

"Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése díjmentes. A 06-40-42-42-42-es ügyfélszolgálati számukon lehet érdeklődni, hogy egy adott tevékenység végezhető-e ilyen formában. Ha nincs bevétel, nem kell közterheket fizetni. Ha van, akkor járulékokat és SZJA-t kell fizetni. Ha adószámos magánszemélyként valaki számlát ad, akkor a megbízója csak a járulékokkal és az SZJA-val csökkentett összeget fizetheti ki."
forrás: http://www.seed.hu/menu/vallalkozoi_tudastar/adoszamos_maganszemely

Hogyan történik a kiváltás?
Kiváltása 10 perc, onnan számítva, hogy a sorszámodat hívták. Kérned a 09T101-es nyomtatványon kell, és a szakmakód rovatba egy számot kell beírnod, kérdéses tevékenység neve. Ezek után vásárolsz egy számlatömböt (ehhez nálad kell legyen az adószámod, és a személyi igazolványod!), és egy egyszerű kockás füzetet. Utóbbiban vezeted majd a kiadásaidat és a bevételeidet. A számláidat 5 évig megőrzöd, az adóbevallásodban pedig feltünteted a költségeidet és a bevételeidet, illetve annak különbözetét, ami így akár nulla is lehet.
forrás: http://szarvasmici.blogspot.com/2009/03/adoszam-igenyles-menete-zanzasitva.html
 
és a dilemmákról:
http://makgubo.hu/blog/7-es-adoszam/
Adószámos magánszemély az a személy, aki nem egyéni vállalkozó, viszont adóköteles bevételszerző tevékenységet végez. Nagyon fontos tisztában lenni azzal a szabállyal, hogy adószámos magánszemélyként csak és kizárólag olyan tevékenységet folytathatunk, amely nem rendszeres és nem üzletszerű. Emellett figyelnünk kell arra is, hogy bizonyos tevékenységeket csak vállalkozói igazolvány birtokában folytathatunk.
Kinek érdemes ez a formát választania?
Akik csak ritkán, eseti jelleggel végeznek gazdasági tevékenységet, a tevékenységük nincsen sem engedélyhez, sem vállalkozói igazolványhoz kötve, van máshol biztosítási jogviszonyuk (van munkahelyük). Tipikusan oktatók, művészek, bérbeadók részére jelenthet ideális megoldást az adószámos magánszemély intézménye.

Előnyei: az egyéni vállalkozással szemben itt nincs helyi adó fizetési kötelezettség. Egyszerűbb nyilvántartási előírások.
Hátrányai: korlátozottabb költségelszámolási lehetőségek (pl. nem számolható el értékcsökkenés), rendszeres gazdasági tevékenység végzésére nem alkalmazható.
forrás: http://makgubo.hu/blog/7-es-adoszam-adoszamos-maganszemely/

2011. november 29., kedd

START Kártya változásai

Információk a különféle START kártyákról:
http://csoportteka.hu/images/dokumentumok/start_kartya_tajekoztato2011.pdf
Ha beregisztrálsz honlapunkra, akkor részletesebb infocsomagot is letölthetsz itt.
Az infokat a honlapon a baloldali menüsorban a szolgáltatások / munkaadóknak / letölthető infocsomag fülön tudod elérni, egy gyors regisztráció után!


Fontos tudni!
2012-től megszűnik a Start Plusz, illetve a Start Extra kártya, melyeket az igénylők legkésőbb 2011. december 31-ig válthatnak ki, és ezek alapján a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg járulékkedvezmény. 
A START kártyát  kiváltani a munkaszerződés megkötése előtt kell megtenni, az adóhatóságnál.
(Forrás: http://www.cvonline.hu/Iden-lesz-utoljara-Start-Plusz/a.html )
 

2011. november 28., hétfő

A Munkaszerződés - iratminták

Kérésre utánajártunk: sok pályakezdő álláskereső küzd információhiánnyal arról, hogyan néz ki egy munkaszerződés. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel az információkkal, mert könnyen előfordulhat, hogy nem szabályos szerződést tolnak az orra elé, azt hitte, be van jelentve, pedig…
A következő információk szükségesek a munkaszerződésbe:
· A munkaszerződés időtartama: határozott vagy határozatlan időre alkalmaznak? Próbaidő időtartama
· Munkáltató (cég) neve, adószáma
· A munkavállaló adatai:
    • Név:
    • Születési neve:
    • Születés helye és ideje:
    • Anyja neve:
    • Állandó lakhelye:
    • Adóazonosító száma:
    • TAJ száma:
    • Magánnyugdijpénztár (ha van):
· A munkakör neve
· A munkavégzés helye, napi munkaidő, pihenőidő
· Közvetlen munkahelyi felettese, a munkáltatói jogok gyakorlója
· A munkavállaló személyi alapbére: Bruttó ………………….. Ft/hó, azaz …………………………… Ft/hó..   (számmal és betűvel)
· A munkavállaló kártérítési felelőssége
· Titoktartási kötelezettség
· Törvényi hivatkozás: „A munkaszerződésben nem szereplő kérdésekben a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályozása az irányadó.”
Ezen a linken hasznos munkaügyi iratminták találhatóak, pl. egy munkaszerződés:
http://munkaugyi-iratmintak.lapozz.hu/

2011. november 27., vasárnap

A legmodernebb kreatív technikák az álláskeresésben

Egy világviszonylatban is újnak mondható technika a Video Cv, másnéven videó önéletrajz.

Az idei HVG Állásbörzén mutatkozott be a Video CV technika először:

Mi lehet a Video CV technika előnye a hagyományos önéletrajzzal szemben?

"Jó lehet azokban az esetekben, ahol szükséges megjelenni, reprezentálni, ahol fontos  az első benyomás, a megjelenés, az ön-képviselet, vagy ahol szükséges az idegen nyelv tudás megmutatása: a nyelvi készségek élőben  - „in action” , az az használat közben – láthatóak.
A másik terület, ahol a Video Cv frappáns megoldás lehet a portfólió típusú önéletrajz. Mivel a video technika a vizualitásra épít, alkalmas a portfólió megmutatására: elkészült grafikai munkák, termékek bemutatására, vagy akár lehetőség van fotók bemutatására– „munka közben”…"

"A hazai álláspiacon a Video CV még újdonságnak számít, így önmagában kiemeli az álláskeresőt az akár több száz pályázó közül,
Ereje a vizualitásban rejlik: az állásinterjúkon is meghatározó „első benyomás”-t adja a munkaadónak, illetve a hr-es kollégának- így megkönnyítheti a kiválasztást
A 2 perces felvétel alatt megmutatkozik a jelentkező személyisége, magabiztossága, beszédkészsége, illetve a nyelvtudás szintje – a csatolt Video CV megerősíti és nyomatékosítja az önéletrajzban leírtakat
Meggyőzőbb és bizalomgerjesztőbb egy egyszerű, írásos formátumú önéletrajznál: azonnali, komplex képet nyújt az állásra jelentkezőről – és egy sokkal személyesebb, szuggesztívebb benyomást kelt
Meglévő portfólió esetén lehetőséget nyújt a termék/ művészeti alkotás képi megmutatására."
Ez így leírva is izgalmasan hangzik. Az NlCafé riportere, felbuzdulva a HVG állásbörzés hallottakon, megcsinálta saját - fiktív - home-made videó önéletrajzát, majd készített egy professzionálisat is. Érdemes megnézni a különbséget!

2011. november 26., szombat

Álláskeresős bakik

Találtunk egy érdekes cikket arról, hogy milyen "öngól" helyzetek adódhatnak az álláskeresésben.
Tanulságos olvasmány!
"Elég egy ügyetlen mondat az önéletrajzban vagy egy rosszul megadott e-mailcím és az álláskereső már a felvételi procedúra legelején kigolyózza magát a potenciális jelöltek közül."

Az Álláskereső Klubban találkoztam már álláskeresővel, akinek nem volt telefonja, ahol a visszajelzést várja, megadta a szomszéd számát (eddig jó), majd elfelejtett szólni az illetőnek, hogy legyen kedves a állásügyben jelentkező telefonokra ennyit mondani: nem tudom adni, felírom a nevét, elérhetőségét, és visszahívja
Másik tipikus eset, hogy csak e-mail címet ad meg, de az emailt nem nézi, és napokkal később realizálja, hogy behívták interjúra - tegnapra.

Egyetértek a cikk szerzőjével abban is, hogy a közösségi oldalakon fent lévő tartalmak néha túl sok mindent megmutatnak a jelentkezőről - és nem mindig a legpozitívabb képet nyújtják. Lehet, hogy jó buli volt, amiről a képek felkerültek, de biztos, hogy mindenkire tartoznak? A nyitottan hagyott profilokat bárki megnézheti - a potenciális főnök is.... tehát csak óvatosan azzal, mit mutatunk meg magunkról...

2011. november 24., csütörtök

Összegyűjtött állásinterjús kérdések II. - Angol kérdések

Folytatjuk a sort az angol nyelvű állásinterjús kérdések linkjeivel.

A következő linkekben az a nagyszerű, hogy nem csak kérdéseket - típus válaszokat is találhatunk benne!
http://jobsearch.about.com/od/interviewquestionsanswers/a/interviewquest.htm


http://www.best-job-interview.com/typical-interview-questions.html


http://www.wisebread.com/how-to-answer-23-of-the-most-common-interview-questions


http://bhuvans.wordpress.com/2006/08/19/50-common-interview-qa/

Természetesen nem elég csak bemagolni a típus válaszokat.  Ezek csak segédletek, amit személyre szabottan kell / lehet csak alkalmazni.
Ha szeretnél ebben segítséget, itt megfizethető áron kapsz professzionális támogatás:


http://csoportteka.hu/index.php/klubkartya/angol-nyelv-allasinterju-klubkartya.html

Érdemes a link alján lévő résztvevői visszajelzéseket megtekinteni - ebből kiderül, kinek miben tud segíteni a felkészülésben egy ilyen szolgáltatás.

2011. november 23., szerda

Összegyűjtött állásinterjús kérdések I.

Kérésre egy csokor linkekből, ahol állásinterjús kérdéseket gyűjtöttek össze:


magyarul:
http://hvg.hu/karrier/20101108_allasinterju_szaz_kerdes#utm_source=hvg.hu&utm_medium=listing&utm_content=related&utm_campaign=related

http://hvg.hu/kerdesallas/20050327ezerkerdes/2


http://www.nlcafe.hu/allaskereso/20070326/nehez_kerdesek_150_jo_valaszok/

amikor az álláskereső kérdez:
"Az állásinterjú összetett procedúra: a megpályázott posztra beküldött - és előszűrőként működő - önéletrajz mellett a jelölt szóbeli teljesítménye is sokat nyom a latban. Mi több, az állásinterjú második, harmadik körében már leginkább az számít, hogy meg tud-e felelni a munkaadó elvárásainak, válaszai - szóbeli teljesítménye alapján - átmegy-e a rostán. Ehhez azonban kérdeznie is kell. De hogyan és mit? Tippek." 

Jó kérdéseket itt találhatunk.

2011. november 22., kedd

Állásinterjús kérdések

Az állásinterjúra felkészülni nem egyszerű dolog. Nem elég csak a szakmai tudással naprakésznek lenni - konstruktívan csomagolva el is kell tudni mondani, meg is kell tudni mutatni, hogy miért vagyok alkalmas, miért én vagyok a legmegfelelőbb, miért választottam egyáltalán ezt a céget / pozíciót.
Érdemes tehát tudatosan felkészülni, böngészni az idevonatkozó "szakirodalmat", és felkészülni frappáns válaszokkal.
Milyen kérdésekre számíthatok?
Íme néhány hasznos link:

"Ha olyan tehetséges, hogyhogy fél éve munkanélküli?" 10 kínos kérdés az állásinterjún. Tőled kérdeztek hasonlót? Mit válaszoltál?
http://hirszerzo.hu

Még egy pár kérdés, amit feltehetnek állásinterjún
http://www.hrportal.hu/


Típus kérdések - típus válaszok... avagy hogyan beszéljünk a gyengeségekről.
http://www.hajdujobs.hu

Ha segítségre van szükséged a felkészüléshez, vagy akár ha túl vagy már több interjún, de még nem vettek fel, itt kaphatsz professzionális támogatást egyénileg, vagy csoportosan, magyarul vagy angolul

2011. november 21., hétfő

Pályaválasztás, pályaorientáció

Közeledik a pályaválasztás, továbbtanulás ideje, amikor döntünk: merre tovább, milyen iskolát keressünk.
Egyre több fiatal keres fel minket ezzel a kérdésekkel az Álláskereső Klubban: "Mi legyek?" "Melyik képzést válasszam? Felsőoktatás? OKJ? Hova jelentkezzek? Miből érettségizzek? Egyáltalán: miben vagyok erős / jó / ügyes...?
Sokszor e dilemmák átbeszéléséhez hasznos egy pályaorientációs szakemberrel konzultálni, aki segít eligazodni a képzések sűrű erdejében, alkalmasint önértékelő eljárások segítségével megnézi, ki miben jó, merre érdemes elindulnia. Fontos a szakmaismeret, az önismeret  és a képzési kínálat  ismerete.

Legyen itt néhány link, ahol fontos infokat lehet találni.

Pályaorientáció témában:

·       Képzésekről, szakmákról leírások:   
Magyar Oktatási Portál http://www.mot.hu/
 
Egy jó kis linkgyűjtmeény a témában, nézelődésre:
 
Nemzeti Pályainformációs Központ http://www.npk.hu/

Oktatás, képzés, tanulás témában:

(Fiataloknak, szülőknek, szakembereknek..)

·         SuliNET http://www.sulinet.hu/
·         Alapítványi és Magániskolák Egyesülete http://www.ame.hu/
·         Közoktatási Információs Iroda http://www.kir.hu/
·         Országos Közoktatási Intézet http://www.oki.hu/
·         Független Pedagógiai Intézet http://www.fupi.hu/
·         Civitas Pedagógiai Intézet http://www.civitas.hu/
·         Nemzeti Szakképzési Intézet http://www.nive.hu/
·         Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda http://www.felvi.hu/
·         Felvételi Információs Szolgálat http://www.fisz.hu/
·         Minisztérium http://www.nefmi.gov.hu/main.php
·         http://www.tanfolyam.lap.hu/

2011. november 18., péntek

Álláskeresés csatornái szakmákra bontva II. - Segítő szakmák

Nézzük azokat a csatornákat, amik segítő szakemberek számára kínálnak álláshirdetéseket!

Szociális szakembereknek:

A Szociális Szakmai Szövetség honlapja a legismertebb: http://3sz.hu/tartalom/allast-kinal
Egy újabb lap - Back to work: http://btw.ucoz.hu/load
Régen több hirdetése volt, mióta fizetős kevesebb, mégis: http://nonprofit.hu/?q=job-offer

Talán jobban működik a direkt céges megkeresés kopogtatólevél  - önéletrajz párossal.
Ehhez segítség szoc. intézmények adatbázisai:
A link-gyűjtemények két dologra nagyon hasznosak: 1. céges adatbázis építéséhez - kiket érdemes megkeresni? 2. érdekes információkat lehet begyűjteni a trendekről, szakmáról, azok is képbe kerülhetnek, akik esetleg időlegesen kiestek a szakmából, és visszatérőek.
Ez a módszer más szakmákra  is adaptálható. Nagyot kell meríteni, célirányosan meghatározni amit keresünk... és felvenni a kapcsolatot.

Egészségügyi szakmákhoz segítség:

http://www.medijobs.hu/
http://egeszsegugy.lap.hu/egeszsegugyi_gyogyszeripari_allas_kereso/25027491
http://www.mimnet.hu/0100_hun/index.asp?go=0200_kommunikacio/0300_allas/

céges megkereséshez:
http://egeszsegugy.lap.hu/

http://korhaz.lap.hu/

Szűkítve területre valamilyen szempontból pl.:
http://fogaszat.lap.hu/
http://sebeszet.lap.hu/
http://maganklinika.lap.hu/
http://allatorvos.lap.hu/

2011. november 17., csütörtök

Külföldi munka

Sokan keresnek munkát külföldön. És sokan jönnek haza a szerencspróbálásból végül.
Legyen itt egy kis segédlet: merre induljunk.

 1. Először is nézzük meg, mink van:
  • nyelvtudás? legalább kézzel-lábbal kéne beszélni valamilyen nyelven, csak hogy ne adjanak el két kecskéért... 
  • szaktudás? ha van szakmánk, érdemes megnézni, mely országokban piacképes a szakmánk? Látható, hogy a gazdasági válság óta nehezebb külföldön szakmában elhelyezkedni, mert alkalmasint az az adott ország állampolgárai számára sincs elegendő munka.. Szakképzettséget nem igénylő munkakörökben problémás lehet a gyakorlat hiánya (pl. vendéglátásban). 
  • Érdemes tájékozódni a célországról: jól hangzik, hogy mennyit lehet keresni, de lehet, hogy ez mind el is megy az utazás - lakhatás - megélhetés költségeire, ami drágább lehet, mint itthon.  

Egy tipp, ahol minden EU-s tagországról hasznos infók vannak összegyűjtve:
http://euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok
Olvashatsz a munkavállalás és vállalkozás feltételeiről, az adózás és TB szabályozásairól is.

Néhány további link:
állások Angliában: http://www.gumtree.com/c/jobs
állások Ausztriában: http://www.careers-worldwide.com/hu/kulfoldi-munka.php
állások az unióban: http://unjobs.org/

sok hasznos infó:
http://kulfoldimunka.lap.hu/
http://www.euwork.hu/
http://kulfoldimunka.org 
http://www.kulfoldmunka.hu/

A külföldre közvetítő cégekkel óvatosan, sok a szélhámos, a kamucég, sok rémtörténetet lehet hallani. Keresnék ismerőst, aki kipróbálta már, és korrektnek találta.

2011. november 16., szerda

Kreatív utak az álláskeresésben

A sok-sok portált böngészve azon gondolkoztunk, hogy vajon a kreatív álláskeresési módok mindenkinek működnek-e?  Nézzünk néhány pozitív és negatív példát!

A legelső, amivel lépten-nyomon találkozunk, a gerillaönéletrajz. Kétségtelen, sok hasznos ötlettel lehetünk gazdagabbak, érdemes feliratkozni a hírlevélre például, esetleg részt venni egy edzőtáborban, bár ez utóbbi nem olcsó mulatság: 29.900 -39.900 Ft között egy egynapos tréning...

Gerilla technikák elsajátítására azonban sokféle módon van lehetőség. Ebben a cikkben arról olvashatunk, hogy marketing és PR területen nagyobb esélyjel indulunk kreatív megoldásokkal.
"A "Zseniális, azonnal hívjuk be interjúra" és az "Ízléstelen, nem is tudom, hogyan merészelte" reakciók között pedig sok esetben minimális a különbség, a döntéshozó személyiségétől vagy aznapi hangulatától függ. Éppen ezért vannak, akik "dupla vagy semmi" módszerként tekintenek a figyelemfelkeltés e fogásaira."

Azokban az esetekben is fontos a kreativitás, amikor olyan speciális területen, szakmákban keresünk munkát, amelyekben ritka a hirdetés.
Példaként mesélem el a kínai tolmács ügyfél esetét. Lássuk be: ilyen hirdetést viszonylag ritkán látni. Amikor megérkezett az Álláskereső Klubba, azonnal nekifogtunk a személyes stratégia kialakításához. Először is összeállítottunk egy rövid kb A5 méretű bemutatkozó kártyát, mely tartalmazta elérhetőségeit és referenciáit is. Utána kerestünk egy olyan rendezvényt, ahol várhatóan sok potenciális munkaadó lehet egy helyen. Ez történetesen egy ázsiai témájú üzletközpont megnyitója volt, ahol sok kis- és nagykereskedő megjelent. És itt jön a trükk: csináltunk egy TOLMÁCS feliratú névkitűzőt. Szerencsére az álláskereső ember elég bevállalós volt, kitűzte a nevét, zsebrevágta a bemutatkozó anyagait, határozottan elindult - és bejutott a zártkörű rendezvényre. Innen a dolog egyszerű volt: mindenkivel nekiállt barátkozni, kapcsolatokat építeni, "networkingelni", és eleinte alkalmi, később stabil munkához is így jutott.

Általánosságban jó tanácsnak tűnik, hogy ha speciális szakmával rendelkezik valaki, akkor kerüljön be a szakmai vérkeringésbe,  látszódjon, mert akkor hívni fogják.Minden szakmának megvannak azok a fórumai, ahol a szakik találkoznak!

2011. november 15., kedd

Szakmákra bontott álláskeresési csatornák I. rész

Néhány újabb csatorna szakmákra bontva, ahol lehet álláshirdetésekre bukkanni:

  • Kreatív, média, PR, grafikai területeken dolgozóknak:


  •  Bankos állások:
Tapasztalataink szerint minden banknak van karrieroldala, ritkán hirdetnek máshol. Csak néhány példa:




még további bankok holnlapjai, ahonnan vadászhatóak a karrieroldalak: http://bank.lap.hu/

  • Jogi területen – jogászok, ügyvédek, jogi asszisztensek, vagy akár gyakornokok:
Kereshetünk az általános hirdetőportálokon, kulcsszavas kereséssel, például: http://www.jobinfo.hu/munka/Jogi-allasok/Budapest
Vagy kifejezetten jogi témájú honlapokon:





folyt. köv. további szakmákkal…

Öltözködés az állásinterjúra

Az alábbi linken hasznos információkat találunk arról, hogyan érdemes az állásinterjúra felöltözni.
Álláskeresőkkel szoktunk személyre szabottan szín- és stílus tanácsadás keretében együttgondolkodni.
Lehet, hogy a piros  szín épp trendi, de ha nem áll jól? Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt: megfeleljünk az elvárásoknak, miközben kialakítjuk a számunkra komfortos, testhezálló egyéni stílust. Ez elsősorban nem pénz kérdése, sok múlik az apróságokon.
Amikor az Álláskereső Klubban találkozom valakivel, aki csak feketében, vagy csak szürkében jár, vagy láthatóan nem a saját színeit  hordja, mindig megnézzük, hogy mi lenne számára az ideális összeállítás. Emlékezetes, mikor az egyik álláskereső változtatott a megbeszéltek alapján pici dolgokon, egy idő után arról számolt be, hogy lépten-nyomon megdicsérik, hogy milyen fiatalosan, jól néz ki mostanában.

Visszatérve a cikkre. teljesen egyetértünk abban, hogy a konszolidált megjelenés fontos dolog, és sok szakmának  meg van a dress-code-ja, vagyis az elvárt öltözködési kódexe. Ennek ismerete nélkül kevés eséllyel kopogtatunk...

Jó fotó az önéletrajzon

Az előző bejegyzéshez kapcsolódva találtunk egy hasznos linket arról, hogy mire kell figyelni a jó önéletrajzos fotóról:
katt ide

2011. november 14., hétfő

Típus hibák az önéletrajzban

Örömmel olvastam a következő linken ezeket a szavakat:
"Ma már a legtöbb állásportálon vagy az álláskeresőket segítő weboldalakon számtalan önéletrajz mintát találhatunk, amelyek segítségével elkészíthetjük az aktuális irányzatoknak leginkább megfelelő, professzionális önéletrajzunkat. Mégis akad néhány olyan tipikus – első hallásra talán aprónak tűnő – hiba, melyet gyakran elkövetnek a pályázók nem is sejtve, hogy ezzel mennyire rontják a saját esélyeiket."

Sokféle "okos tanáccsal" látnak el bennünket álláskeresés témában, nehéz kiválasztani, kinek higgyünk.

Csatlakoznék a cikk írójához: gyakran találkozunk  hasonló helyzetekkel az Álláskereső Klubban is, amikor rögtön egy "öngóllal" indít a jelentkező. Azt mondják: a baseball első szabálya: ne verd meg magad! Ez jutott eszembe például néhány vicces / szokatlan / megdöbbentő e-mailcímről, amelyről álláskeresők hirdetésekre jelentkeznek. Lehet, hogy a magánéletben OK egy olyan e-mail, amely így kezdődik: wildcat@... fekaboy@... mzperx@... sithlovag@... caligula@...- de: állásinterjúztatóként mondom, hogy nehéz komolyan venni álláskeresés szempontból, problémás visszakeresni a többszáz jelentkezőből, ha nem a jelentkező neve az email cím eleje - amire könnyen visszaemlékszem. Láttam olyan jelentkezést is, ami a haromgyerekemvan@... emairől érkezett. Nem szabad hangsúlyozni azokat a dolgokat, melyek álláskeresés szempontból negatív üzeneteket tartalmazni, hátrányba hozzák a jelentkezőt!

Problémásnak gondolom a rossz fényképet is. Ma Magyarországon még jó, ha fényképes önéletrajzot csatolunk - feltéve, hogy a fénykép kedves, rendezett és munkaképes állapotban készült. Egy buliban készült fotó lehet, hogy vicces, de nem megfelelő, éppúgy, mint amiről látszik, hogy kivágtuk valahonnan. Egy mosolygós kép - félsiker! Ki a csuda akarna egy szirti morccal együtt dolgozni, akivel ránézésre is nehéz tíz percnél többet eltölteni egy helyiségben? Öltözködésben érdemes a szolid elegancia  elvét követni: nem feltétlen öltöny / kiskosztüm, csak ha a munkakörhöz megfelelően abban járok dolgozni, de mégse festős szerkó, melós ruha, szakadt farmer stílus legyen. A fotó lehet hagyományos igazolványkép, portfólió típusú önéletrajzoknál fotó  rólam - munka közben.
Fontos a fotó mérete: a jelentkezés, csatolmányokkal együtt maradjon 3 mega alatt, különben nem megy át a csatolt fényképes önéletrajz. 
Külföldre jelentkező álláskeresőkkel folytatott munkában azt tapasztaltuk, hogy egyre gyakrabban kifejezetten tiltják a fotó csatolását, mert diszkriminációra ad lehetőséget. Amennyiben a hirdetőnek ez az elvárása, természetesen nem javasolt fotót csatolni.

2011. november 13., vasárnap

Hol nézelődjünk?

Az Álláskereső Klubban gyakran kérdezgetnek minket: hol találtátok ezt vagy azt a hirdetést?
Az alábbiakban mutatunk néhány hasznos linket!

Sokféle szakmára jó álláskereső portálok:



Az allas.lap.hu oldalon van még sok, de ezek többségében nem rendelkeznek saját hirdetésekkel, csak más portáloktól veszik át a hirdetéseket.  

Nem szoktunk hírleveleket kérni, mert akkor telepakolják a postaládánkat mindenfélével, nemcsak a részletesen megadott kategóriáinkkal. Inkább előnyben részesítjük a kulcsszavas keresést, leszűkítve helyre, illetve a nagy kategóriák időrendben legyűjtött hirdetéseit.
 
folyt. köv...

2011. november 12., szombat

Az álláskeresés hatékony technikái

„Az álláskeresés sokszor fárasztó és stresszes folyamat. Épp ezért fontos, hogy mentálisan is jól felkészüljünk, mielőtt belevágunk. Az alábbi tanácsok minden álláskereső számára jól jöhetnek, akár zöldfülű pályakezdők vagyunk - akik most ismerkednek az álláspiaccal – akár tapasztaltabb szakemberek, akik tovább tippeket keresnek, hogyan tehetnek jó benyomást az állásinterjún.” - olvashatjuk a következő linken.

Valóban, gyakran emlegetjük, hogy az álláskeresés főállású munka, úgyis kell kezelni. Érdemes sok időt tölteni vele – és a sok időt hatékonyan strukturálni! Az elmúlt 10 évben rengeteget változott az álláskeresés folyamata, ami régen hatékony technika volt, ma már talán elavult.

Sokkal célirányosabban kell a ceruzánkat kihegyezni az önéletrajz megírása során, tudatosabban kell használnunk az álláskeresés csatornáit.
Szerencsére az álláskeresés modern technikái mindenki számára elsajátíthatóak, csak időt kell rá szánni!

2011. november 11., péntek

A sikeres állásinterjú titkai

"Egy dolog biztos: akár sikeres volt az állásinterjú, akár nem, a jelöltek tudni szeretnék, miért döntöttek ellenük vagy éppen mellettük a kiválasztást végzők. Miért volt jobb a másik jelentkező? Vagy ellenkezőleg: mi az, amivel sikerült megnyerni az interjúztatókat..." - olvashatjuk az alábbi linken.

Valószínűleg nincsenek általános érvényű tanácsok, miként is kellene az állásinterjún viselkedni, hiszen ez nagy mértékben függ az álláskereső személyiségétől, a megcélzott munkakörtől. Ezért fenntartással kell fogadnunk a „hasznos tipp” típusú linkeket, hiszen ami az egyik embernek természetes, az a másik esetében nehezen kivitelezhető.
Kétségtelen, hogy azoknál a szakmáknál, munkaköröknél, ahol fontos a jó fellépés, a megjelenés, hasznos, ha az álláskereső maga is kezdeményező, kreatív, határozott. Fontos a hitelesség és az őszinteség is, viszont kerülendőek a negatív üzenetek.
Sokszor jó gondolat az egyéni stratégia kitalálásához professzionális segítséget igénybe venni.

2011. november 10., csütörtök

Valótlanság az önéletrajzban

Sokszor halljuk álláskeresőktől, hogy "valamit" beleírnak az önéletrajzba - nem baj, ha nem igaz..
Miért is problémás, ha szépítünk, csúsztatunk, rózsaszínre festünk?

A munkáltatók telepatikus képességei elég alacsony szinten vannak, így aztán abból fognak kiindulni, amit leírunk, állítunk magunkról.  Ha nem azt mutatom, amiben személyesen magam erős vagyok, hanem azt, amit szerintem  munkáltató vár, akkor abból bizony várhatóan csalódás, félreértés lesz. A hosszú távú együttműködés alapja, hogy hasonló értékrendűek találkoznak egymással.
Többek között erről a témáról szól a következő cikk is:

"Sok munkavállaló állít valótlant önéletrajzában

Friss kanadai felmérés szerint a kanadaiak közel ötöde trükközik, és állít kisebb-nagyobb valótlanságokat önéletrajzában. Ugyanakkor tízből nyolc munkavállalót frusztrálná, ha tudná, hogy kollégája alaptalan önfényezéssel szerezte meg az állását."

Katt ide a linkre!

Beköszöntő

Kedves Álláskeresők!
Ezt a blogot azért hoztuk létre, hogy megosszuk tapasztalatainkat, az álláskereső klub működése során összegyűjtött  ismereteinket. Találhatsz itt mindenféle linket, információt álláskeresés témában. A címkék megmutatják, hogy milyen témakörökben keresgélhetsz: önéletrajz, motivációs levél vagy kopogtató levél megírása, tipikus interjú kérdések, béralku, stb.
Kérdezhetsz, javasolhatsz, kommentelhetsz te is - Álláskereső Klubunk stábja igyekszik a feltett kérdésekre válaszolni. Jó böngészést!
Az Álláskereső Klub csapata