2011. december 8., csütörtök

A kisérőlevél és a motivációs levél

"A kísérőlevél az önéletrajz szerves tartozéka. Elsődleges szerepe, hogy kiemelje a pályázó pozitív adottságait, rávilágítson szakmai hátterére és összességében azt a benyomást keltse olvasójában, hogy a pályázó adott pozícióra való felkészültsége, rátermettsége kétségbevonhatatlan, és ez alapján mindenképpen a potenciális jelöltek között tartandó számon."
Olvashatjuk a következő linken: http://www.frissdiplomas.hu/

A kisérőlevél nélkül küldött önéletrajz olyan, mint a vaktában kilőtt nyílvessző: nincs becélozva. A jó kísérő levél megjelöli, hogy hallottam a cégről / hirdetésről, mi a betöltendő pozíció neve. Kedvenc mondatom a jelentkezőknél: "A hirdetésükre jelentkezem..."  Csak nem mindig derül ki az önéletrajz alapján, hogy melyikre??

A kisérőlevél tömörebben, a motivációs levél részletesebben foglalja össze az önéletrajzból azokat a részeket, amelyek a keresett munkakör szempontjából relevánsak.   Az idézett linkből egy újabb hasznos részlet:

"Mi a különbség a kísérőlevél és a motivációs levél között?
Nos a motivációs levél is egyfajta kísérőlevél. Annyiban mégis több, hogy sokkal jobban át kell gondolnod, meg kell fogalmaznod motivációidat, azokat a mozgatórugókat, ami miatt éppen ahhoz a céghez, arra a pozícióra pályázol. Látnod kell magad előtt karriered, rövid távon mindenképp.
Tedd föl magadnak is a kulcskérdéseket!
  • Miért pályázol?
  • Miért érdekel, mi nyerte el tetszésed az álláskiírásban?
  • Miért tartod magad alkalmasnak erre az állásra?
Kezdj alaposabb nyomozásba. Ha kell, beszélgess el az adott cégnél, vagy hasonló munkakörben dolgozó ismerőseiddel. Fogalmazd meg céljaid."

Ha a hirdetésből ismerjük a céget, érdemes tájékozódni a profiljáról az interneten!
Mindenképp adjuk meg újra az elérhetőségeinket, főleg azt a csatornát, ahol visszajelzést várunk.
A kísérő levél vége mindig aktivitásra késztetés:
"Kérem, biztosítson számomra lehetőséget egy személyes beszélgetésre!
Várom válaszát!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése